Ga naar hoofdinhoud

Talentfabriek010 is een sociale onderneming. Sociaal omdat Talentfabriek010 Rotterdammers met afstand tot de arbeidsmarkt kansen biedt om te leren en te werken aan hun persoonlijke ontwikkeling en ondernemend omdat de maatschappelijke activiteiten van Talentfabriek010 voor een groot deel worden gefinancierd vanuit betaalde opdrachten, zoals de productieopdrachten in het naaiatelier, wassen- en strijken voor de horeca, cateringopdrachten en de inkomsten uit de verkoop en verhuur in het theehuis van Natuurtalent als groene vergader locatie. Aangrenzend aan het theehuis is een winkeltje waar de producten uit eigen tuin en de naaiateliers worden verkocht.

Talentfabriek010 richt zich primair op wijkbewoners die geen relevante opleiding of werkervaring hebben en daardoor een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Dit kan breed worden opgevat van (hoog)opgeleid, maar al jarenlang niet meer deelnemend aan het arbeidsproces tot zeer laaggeschoold en nog nooit gewerkt in een dienstverband. De gemene deler is dat het om mensen gaat die van de mogelijkheden van Talentfabriek010 gebruik willen maken om zichzelf te professionaliseren en beroepsgerichte arbeidsvaardigheden te ontwikkelen. Daarnaast richt Talentfabriek010 zich op startende ondernemers die willen groeien, maar nog niet kunnen investeren in arbeidskrachten, materialen of ruimte en die zodoende gebruik willen maken van de capaciteiten van Talentfabriek010.

Resultaten tot nu toe

Talentfabriek010 is begonnen in september 2013 en heeft op dit moment twee naaiateliers, een kookatelier en een sieradenwerkplaats in de wijken Schiebroek en Feijenoord en een stadsboerderij in Schiebroek-Noord. Op deze locaties biedt Talentfabriek010 een wijkleerwerkplek aan ruim 80 wijkbewoners, praktijkonderwijsplaatsen aan twee scholen voor speciaal onderwijs en activerings- en dagbestedingsplekken aan een aantal zorginstellingen.

NatuurTalent

Daarnaast bezit Talentfabriek ook de NatuurTalent. Natuurtalent is gevestigd op het voormalige schooltuinen complex aan de Veldkersweg. Dit werd in 2012 op last van de gemeente gesloten en door de ligging, vlak onder de aanvliegroute van Zestienhoven, was er verder geen bestemming meer voor. Het terrein lag braak en het hek was op slot. Glurend door de spijlen zag Talentfabriek010 echter allerlei mogelijkheden van plekken voor dagbesteding en praktijkonderwijs tot een avontuurlijke speelplek voor kinderen. Kortom een ontmoetingsplek voor jong en oud in de wijk.

Sinds januari 2014 heeft Talentfabriek010 het beheer over de voormalige schooltuin en inmiddels vindt er een grote diversiteit aan bedrijvigheid plaats. Talentfabriek010 biedt op het terrein van Natuurtalent onder andere plaats aan praktijkonderwijs van het speciaal onderwijs (Schreudercollege en het Rotterdam college), dagbesteding voor cliënten van Pameijer en leerwerkplekken voor jongeren en volwassenen die geen relevante opleiding of werkervaring hebben en die in het kader van arbeidsre-integratie, dagbesteding of maatschappelijke inspanning een werkplek zoeken.

Back To Top