Ga naar hoofdinhoud

Wat is Singeldingen?

Singeldingen is een terras in het gras naast een zomerkiosk met een vrolijke programmering. Het is een initiatief voor en door buurtbewoners die een ontspannen buitenplek in de wijk maken. De kiosk staat in 2015 tussen de meivakantie en de zomervakantie in het Heemraadspark (naast de speeltuin met de hoge glijbaan). Je kunt er terecht voor goede koffie en lokaal lekkers.

Singeldingen maakt een plek voor ontspanning en ontmoeting in het Heemraadspark – een groene oase tussen de wijken Middelland en het Nieuwe Westen in Rotterdam. In deze dichtbebouwde stadswijken wonen veel verschillende mensen, maar is de ontmoeting niet vanzelfsprekend. In het enige park in de wijk biedt Singeldingen buurtbewoners de kans om elkaar in een ongedwongen sfeer te treffen. Het schaarse groen in deze kinderrijke wijk, wordt door het maken van de zomerkiosk en het bieden van programma veel intensiever benut dan voorheen. Het biedt daarmee een verhoging van de leefkwaliteit en draagt bij aan de sociale en economische staat van de wijk: het wilde westen als aangename leefomgeving.

De geschiedenis

Singeldingen is op initiatief van Karen Hammink, Eireen Schreurs en Judith Pouwelse in de zomer van 2008 gestart als ontspannen ontmoetingsplek langs de Heemraadssingel.
De eerste twee seizoenen gebeurde dit met een mobiele kiosk die elke ochtend en avond naar en van de plek werd gereden. Aan het eind van het tweede seizoen werd de vaste kiosk in gebruik genomen naar ontwerp van SUB office. Kamperen bleef het nog steeds, want stroom kwam ‘uit de boom’ en water werd in jerrycans aangevoerd. Dankzij de deelgemeente heeft Singeldingen vanaf het vierde seizoen, 2012, eigen stroom, water en afvoer.

(Financiële) steun

Singeldingen wordt mogelijk gemaakt doordat veel buurtbewoners zich vrijwillig inzetten, door financiële bijdragen van de deelgemeente en verschillende fondsen en door bijdragen in natura. Singeldingen groeit en kan elke steun gebruiken.
Mede door uw bijdrage kan Singeldingen zich blijven ontwikkelen en uitgroeien tot een veilige plek voor kinderen en buurtbewoners.

Singeldingen in de prijzen

In 2010 was Singeldingen ‘opvaller’ bij de Rotterdamse Vrijwilligersprijs: “De jury is vooral te spreken over de mate waarin dit een project is voor en door de buurt; deelnemers worden vaak vrijwilligers. Het vergroot de saamhorigheid in deze diverse en gemengde omgeving en dat verbetert de leefbaarheid aanzienlijk.”
Daarnaast is de kiosk genomineerd voor de Urban Intervention Award (Berlijn), de UrbanInform Competition (Zurich) en de Rotterdamse Architectuurprijs 2011. In 2013 was Singeldingen het populairste buurtinitiatief van Rotterdam in de race naar de Kroonappels van het Oranjefonds.
Singeldingen heeft veel enthousiasme teweeg gebracht. Singeldingen duikt regelmatig op als voorbeeld van een geslaagd buurtinitiatief.

Maar dat is nog niet alles

Middelland en Het Nieuwe Westen zijn behoorlijk in beweging. Nu de overheid zich terugtrekt, nemen actieve buurtgenoten zelf het heft in handen en vullen het gat. Zo hebben ze de afgelopen jaren Singeldingen zien groeien als kiosk in het Heemraadspark met een cultureel programma. Ook zijn winkelstraten opgeknapt, gemeenschappelijke groentetuinen, buurtkamers, nieuwe ondernemingen en een gratis leeszaal ontstaan. Precies waar de buurt behoefte aan heeft. Met langs de kant een juichende overheid die het burgerinitiatieven zo makkelijk mogelijk maakt en die deels de financiering levert.

De initiatiefnemers van Singeldingen denken dat er nog 1001 ideeën meer leven in Middelland en Het Nieuwe Westen. Ideeën en plannen die een plek nodig hebben om uit te kunnen groeien tot iets moois. Een vaste pleisterplek om dingen te doen en elkaar te ontmoeten: het Wijkpaleis.

Die ideeën zijn het afgelopen jaar geïnventariseerd. Veel wensen delen bewoners van Middelland en het Nieuwe Westen met elkaar. Zo is er veel behoefte aan een klein zaaltje, een gemeenschappelijke keuken, een café, een timmerwerkplaats en een naaiatelier. Alle ingrediënten die nodig zijn om kinderen hun talenten te laten benutten wat vaak vanuit huis geen vanzelfsprekendheid is.

Vanaf 1 april is er een ruimte om alle ideeën de ruimte te geven. Het souterrain van het oude Wijkcentrum aan de Middellandstraat in Rotterdam-West.

Back To Top