Ga naar hoofdinhoud

Welke inzichten krijgen we door het uitbreken van een pandemie?

Mensen met (zwaar) overgewicht lijken meer vatbaar voor een epidemie/pandemie dan mensen met een gezond gewicht. Lichaamsvet, vooral buikvet, speelt een eigen rol. Daarnaast hebben mensen met obesitas vaak aandoeningen aan de luchtwegen en komen diabetes type 2 en hart- en vaatziekten vaker voor. Het kan er allemaal aan bijdragen dat mensen met overgewicht die het virus oplopen, zieker worden en moeilijker herstellen.

Mensen maken zich in deze tijden meer zorgen over hun gewicht. Mensen gaan hierdoor zelf actiever aan de slag met bewegen. Dit is op zich natuurlijk een goed teken. Dit moeten ze ook volhouden als er straks weer meer bewegingsruimte komt. Gezonde leefstijl is één van de pijlers waarop ingezet moet worden bij mensen met overgewicht. Daarnaast is professionele zorg heel belangrijk. Maar deze twee zaken kunnen mooi naast elkaar lopen. Daar waar de zorgprofessional 10 minuten per patiënt heeft, heeft de leefstijlcoach minimaal een half uur. Een mooie aanvulling dus! Er moet dus ingezet worden om een samenwerking tussen deze twee partijen. De leefstijlcoach hoort gewoon in de zorgketen als vanzelfsprekend. 

Wij als leefstijlcoach kunnen juist die stok achter de deur zijn voor deze cliënten. Daar waar de zorgprofessional de patiënt loslaat, zijn wij het vangnet. Maak daar gebruik van! Laat dat ook vanuit de zorgketen mogelijk gemaakt worden. Juist in deze tijd lijkt het zo belangrijk. Verveling, stress en onzekerheid zijn een broedplaats voor de kilo’s.

Waarom geloven wij dat inzetten op leefstijl wel een bijdrage kan leveren?

Een vitaal gevoel ontstaat niet alleen door een gezonde leefstijl. Maar ook door een duidelijk doel hebben in uw leven, fijne mensen om u heen en een positieve blik op de wereld. Met vitaliteit coaching komen al deze aspecten aan bod. Wij werken met de cliënt niet alleen aan de lichamelijke en geestelijke symptomen, maar juist ook aan de onderliggende oorzaken. Er vindt actieve begeleiding plaats op die dimensies die direct aandacht nodig hebben en begeleiding met een ‘onderhoudskarakter’ voor die dimensies die niet direct aandacht nodig hebben. Aandacht voor het geheel zorgt voor balans en langdurig effect. Dus nogmaals, wij als leefstijlcoach, kunnen zo’n mooie aanvulling zijn binnen het zorgtraject.

Kennismaken? Neem contact op.

De eerste positieve resultaten zijn behaald

Zo zit je bij een baas als projectleider je werk te doen, zo ben je leefstijlcoach. Al het vertrouwde achter gelaten en mooi afscheid genomen om een nieuw avontuur aan te gaan. 

Hoe spannend dit ook was, het was tijd om goed voor mezelf te gaan zorgen. Doen waar ons hart ligt, doen waar we echt gelukkig van worden. Dat is natuurlijk zoeken maar het was snel duidelijk dat we ‘iets’ met ‘echte’ mensen wilden gaan doen. 

Leefstijlcoaching, dat leek ons wel iets. 9 maanden lang een mooie rit naar Reeuwijk om opgeleid te worden tot gediplomeerd leefstijlcoach. Het ‘iets’ voor anderen doen bleek als snel ‘iets’ voor onszelf te worden. We gingen de diepte in, leerden veel over onszelf, kwetsbaar, confronterend maar zo verrijkend. Na een mooi proces allebei met vlag en wimpel geslaagd. Op naar het werkveld.

Wij hebben ervoor gekozen om naast het particuliere coachen ook de Beweegkuur aan te bieden. Via de huisartsen worden de cliënten naar ons doorgestuurd. Wat een verrijking. Wat zalig om met hen aan de slag te mogen. Wat een vertrouwen en openheid. Wat een mooie mensen. Zij geven onze dagen kleur.

De eerste groepen draaien, en met succes. Nog niet iedereen is gewicht aan het verliezen maar iedereen zit wel al beter in zijn/haar vel. Maar sommigen zijn echt al 10 kilo kwijt zonder dat wij hen op dieet zetten. Wat een motivatie en doorzettingsvermogen! 

Laatst ging een dame letterlijk dansend de deur weer uit. Wie had ooit gedacht dat we dat voor elkaar zouden krijgen.

Onze kracht? Eerlijkheid, duidelijkheid en nét dat kleine beetje meer bieden. Een extra appje, een extra belletje (zeker nu in de Coronatijd), iemand leiden naar een taalcursus en dit samen oppakken. Het gaat verder dan alleen een programma afdraaien, maar dan krijg je óók meer dan alleen maar meetbare resultaten.

We zijn het juiste pad ingeslagen. De eerste resultaten zijn behaald.

Week voor de gezonde jeugd

Samen een stap vooruit naar een gezonde omgeving. Het klinkt heel normaal, een gezonde jeugd. Toch groeien jongeren ongemerkt op in een omgeving waarin ongezonde keuzes vaak (letterlijk) de meest voor de hand liggende keuzes zijn.

Tijdens de Week voor de Gezonde Jeugd 11 – 15 maart 2019, zet Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) een (extra) stap vooruit richting een gezonde toekomst voor jongeren. Samen met lokale professionals, partners en supporters zetten we stappen naar een gezonde omgeving en laten we zien dat een gezonde leefstijl makkelijk én leuk is.

Activiteiten 
In aangesloten JOGG-gemeenten, sterker nog in heel Nederland, zijn er in de periode van 11 – 15 maart vele lokale activiteiten voor de jeugd.

Wat te denken van The Daily Mile tijdens een kick-off, activiteiten op de Internationale Dag van de Slaap of breng kinderen in beweging als de leraren op 15 maart staken!

Bron: website Week voor de gezonde jeugd

De Gecombineerde Leefstijl Interventie

Artikel in De Eerstelijns · september 2018

‘Leefstijlbehandeling komt in het basispakket’ kopten de kranten dit voorjaar. In juni bevestigde de minister van Medische Zorg en Sport dat de gecombineerde leefstijl interventie (GLI) inderdaad wordt vergoed vanaf 1 januari 2019. Leefstijlcoaches, huisartsen en paramedici, zorggroepen, zorgverzekeraars en beleidsmakers maken zich er klaar voor. Maar hoe zit het nou precies met de GLI? Dit artikel geeft praktische antwoorden op veelgestelde vragen.

Lees hier het hele artikel

Back To Top